piątek, 03 kwiecień 2020

Chleb z kaszy gryczanej wersja przyspieszona

Istnieje co najmniej kilka przepisów tego chleba. Dzisiaj propozycja przyspieszona na ten smaczny i zdrowy chlebek.

Aby udała się wersja przyspieszona, należy zakupić najwyższej jakości kaszę gryczaną bio. Kasza ma być niepalona o lekkim odcieniu zieleni.


 
oto przepis



Składniki:

2 kubki kaszy gryczanej niepalonej
woda
1 łyżeczka płaska soli
forma keksowa
masło do posmarowania formy
miłość

Wykonanie:

Kaszę dobrze przepłucz, a następnie zalej wodą tak, aby cała kasza była przykryta na ok. 1 cm

Po ok. 2 godzinach sprawdź, czy kasza napęczniała i ewentualnie dolej wody, aby kasza była zanurzona.

Odstaw kaszę w ciepłe miejsce na dobę.

 

Następnego dnia kasza powinna już być lekko skiełkowana (po tym poznasz jakość kaszy).

Na sicie wypłucz kaszę, a następnie przesyp do miski/ garnka i zmiel blenderem na jednolitą masę dodając sól.

 


Masę wlej do wysmarowanej grubo masłem formy, nakryj ściereczką i odstaw na noc w ciepłe miejsce. Możesz włożyć formę z kaszą do zimnego piekarnika na noc.


Następnego dnia i piecz chleb w piekarniku rozgrzanym do 190ºC ok.1 godzinę.

 

 

Każdy artykuł pisany jest z intencją niesienia pomocy tym którzy tracą nadzieję. Zajmujemy się tematyką, która odkrywa to, co potrzeba, aby ludzie odzyskali zdrowie, radość i nadzieję w dobro i miłość, która płynie z drugiego człowieka.