piątek, 03 kwiecień 2020
Hanf 1

Winko piołunowe

Jeżeli chcesz wzmocnić swój układ odpornościowy i trawienny ten przepis jest dla Ciebie.



Przepis jest bardzo krótki i prosty, ale efekty stosowania winka posiadają bardzo długą listę.

Już średniowieczna lekarka i mistyczka Hildegarda z Bingen tak oto pisze o winie z piołunem.

„Wino z piołunu usunie z ciebie osłabienie nerek i czarna żółć, rozjaśni oczy, wzmocni serce i nie dopuści, aby rozchorowały się Twoje płuca. Ono rozgrzewa żołądek, jelita, oczyszcza wnętrzności i zapewnia dobre trawienie”

A więc do dzieła.


Co potrzebujesz:


sok z bylicy piołun 60 ml
białe wino 1 litr
miód 15 dag
opcjonalnie przyprawy takie jak:  cynamon, jałowiec, imbir, anyż, kardamon, kilka sztuk jagody jałowca



Wykonanie:


Do podgrzanego wina / wino powinno być wrzące, ale nie gotujące się/ dodajemy przyprawy oraz sok z piołunu.

Zamiast soku możemy dodać roztarty w moździerzu piołun lub/ do roztartego piołunu dodać trochę wina, dobrze wymieszać, a następnie przez gazę odcisnąć sok.

Po ostygnięciu wina do temp ok. 40°C dodajemy miód.

Całość zostawiamy na 14 dni. Po tym czasie winko przecedzamy i zlewamy do wyparzonych butelek.



Zastosowanie:


Profilaktycznie co drugi dzień 30 minut przed śniadaniem jeden kieliszek likierowy

W problemach trawiennych można stosować winko przed każdym posiłkiem do czasu ustąpienia zaburzeń trawiennych.

 

Każdy artykuł pisany jest z intencją niesienia pomocy tym którzy tracą nadzieję. Zajmujemy się tematyką, która odkrywa to, co potrzeba, aby ludzie odzyskali zdrowie, radość i nadzieję w dobro i miłość, która płynie z drugiego człowieka.