Receptura jest banalnie prosta i skuteczna. Działa silnie wzmacniająco i odżywczo.
Jest wręcz idealna do podawania dzieciom w okresie wzrostu w celu wzmocnienia zębów. Zapobiega osłabieniu zębów w okresie dojrzewania, wzmacniając jednocześnie cały układ odpornościowy.
Przepis jest sprawdzony i skuteczny
W zasadzie przepis jest skierowany do osób starszych ze względu na obecność koniaku w miksturze, ale można w niewielkich ilościach podać dziecku. Osobiście podawałam dzieciom, kiedy pojawiło się pierwsze zagrożenie zębów próchnicą. Dzięki miksturze początki próchnicy się cofnęły, a okres dojrzewania dziecka zęby przeszły bez ubytków.
Miksturę zalecały pani doktor i naturoterapeutka Jadwiga Górnicka oraz fitoterapeutka Stefania Korżawska profilaktycznie oraz leczniczo w osteoporozie, krzywicy, złamaniach, próchnicy zębów, bólach kości, kręgosłupa, ale i też wzmacniająco na serce i układ odpornościowy.
Jest to cudowna mikstura potrzebna każdemu, kto ma niedobory wapnia, witamin i mikroelementów.
Składniki:
10 wiejskich jajek najlepiej w białych skorupkach, ponieważ ciemne gorzej się rozpuszczają
3 kg cytryn
od 0,5 do ok. 0,7 litra miodu
butelka koniaku 0,7 l
Sposób przygotowania:
Surowe jajka starannie umyć pod bieżącą wodą oraz zdezynfekować np. wrzątkiem lub wodą utlenioną.
Następnie jajka (surowe w skorupkach) ułożyć w dużym słoju.
Cytryny sparzyć i wycisnąć z nich sok.
Sok z cytryn przecedzić tak by nie było pestek i zalać sokiem jajka.
Słój zakręcić zakrętką i wstawić do lodówki na 14 do 20 dni.
W tym czasie skorupki jajek miękną. Już na tym etapie otrzymujemy dobrze wchłanialny cytrynian wapnia.
Miksturę teraz należy przetrzeć przez gęste sitko.
Aby trochę ułatwić przecieranie należy:
- Ostrożnie zlać sok z cytryn do osobnego naczynia a jajka delikatnie pojedynczo wyciągać na głęboki talerz.
- Nadal, zachowując ostrożność obierać pozostałość skorupki z błonki jajka. (błonki jajek wyrzuca się)
- Nad sitkiem umieszczonym nad garnkiem przekuwamy błonkę tak, aby jajko wylądowało na sitku.
Błonkę wyrzucamy a jajka, sok i skorupki przecieramy.
Dodajemy miód i koniak i dobrze mieszamy miksturę
Przelewamy do wyparzonych butelek
Przechowujemy w lodówce
Dawkowanie:
Ponieważ na dnie mikstury tworzy się osad, należy przed każdym użyciem wstrząsnąć butelką.
Dorośli jeden kieliszek dziennie
Dzieci 3 x dziennie po łyżeczce od herbaty,
Miksturę można rozpuścić w wodzie, ale jest tak smaczna, że chyba mało kto zdecyduje się na takie przyjmowanie.
Uwagi
Miksturę można z powodzeniem stosować przy anemii, ponieważ żółtko zawiera pełen skład budulcowy. Zwróć uwagę, że to właśnie z żółtka kształtuje się cały organizm pisklaka. Zdrowe organy wewnętrzne, skóra, pazurki, piórka.......wszystko kompletne co potrzebne do życia z jednego żółtka. Czyż to nie istny cud natury?