Oto propozycja naturalnej ochrony ust. Jest 100% naturalny i zdrowy.
Balsam możemy zrobić w kolorze naturalnym lub dodając np. olejku z marchewki lekko pomarańczowym. Można też dodać odrobinę suszonego soku z buraczka albo tak jak my wyciągaliśmy pozostałość po szmince, aby mieć opakowanie na balsam i dodaliśmy tę odrobinę szminki do jednej części bazy.
Co potrzeba:
Aby otrzymać 2 sztyfty balsamu przygotuj
3g wosku pszczelego
5g oleju kokosowego
5g masła kakaowego
2 krople witaminy E
Sprzęt:
mała szklanka
łyżeczka
waga jubilerska
spieniacz do mleka/ można też mieszać łyżeczką (baza bardzo szybko tężeje)
kubek z odrobiną zimnej wody
garnuszek z wrzątkiem
Wykonanie:
1. do małej szklaneczki wsyp wszystkie oleje i wosk pszczeli
2. wstaw szklankę do garnuszka z wrzątkiem i mieszaj aż wszystkie składniki się rozpuszczą
3. wstaw szklankę do kubka z zimną wodą i szybki mieszaj. Jeżeli zdecydujesz się na mieszanie za pomocą spieniacza do mleka to nie wstawiaj mieszanki do kubka z zimna wodą ponieważ masa bardzo szybko tężeje i spieniacz będzie cały obklejony balsamem. Najlepiej użyć jednak do mieszania łyżeczki.
4. gdy masa osiągnie temperaturę ok. 40ºC dodaj witaminę E
5. 1/2 masełka przelej do sztyftu
6. do pozostałości dodaj barwnika lub troszkę szminki dobrze wymieszaj i przelej do sztyftu
7. odstaw sztyfty z masełkiem w chłodniejsze miejsce do stężenia
4. gdy masa osiągnie temperaturę ok. 40ºC dodaj witaminę E
5. 1/2 masełka przelej do sztyftu
6. do pozostałości dodaj barwnika lub troszkę szminki dobrze wymieszaj i przelej do sztyftu
7. odstaw sztyfty z masełkiem w chłodniejsze miejsce do stężenia
Uwagi:
Jeżeli masełko za szybko tężeje, to nie przejmuj się, zawsze możesz lekko podgrzać w kąpieli wodnej i dalej robić w swoim tempie.
Balsam nadaje się do użytku przez 8 miesięcy
Najlepiej przechowywać balsam w chłodnym miejscu