Stan zapalny w organizmie jest zdecydowanie wrogiem numer jeden, jeżeli chodzi o Twoje zdrowie. Niezależnie czy masz, bóle stawów, żołądka, żylaki cukrzycę, zmarszczki na twarzy czy chroniczne zmęczenie wszystko to są stany zapalne, na różnym etapie.
Każda dolegliwość zaczyna się od stanów zapalnych w organizmie.
Stan zapalny w organizmie jest tak naprawdę cichym zabójcą. Co więc zatem powoduje stan zapalny?
Stan zapalny w organizmie 8 głównych przyczyn.
1. Cukier — o cukrze poczytacie w artykule Prawdziwa cena ciastka
2. Biała przetworzona mąka
3. tłuszcz trans
4. używki takie jak alkohol, narkotyki, papierosy
5.trucizny zawarte w żywności (konserwanty, pestycydy, dodatki polepszające smak, konsystencję, trwałość itp.)
6. stres (kortyzol)
7. trucizny zawarte w powietrzu – zanieczyszczenia spowodowane smugami chemicznymi nad ludnością miast.
8. Siedzący tryb życia, czyli brak ruchu.
Oprócz dwóch ostatnich przyczyn widzimy wyraźnie, że nasza dieta ma największy wpływ na nasze zdrowie. Okazuje się, że sposób i jakość odżywiania ma wpływ na nasz nastrój, więc stres załączyliśmy do diety.
To, co jemy może nas niszczyć lub wzmacniać
Dieta zawierająca słodkie napoje, słodkie przekąski, rafinowane produkty takie jak makarony, pieczywo z białej wysoko oczyszczonej mąki, margaryny, oleje (te tłoczone na ciepło lub/i za pomocą substancji chemicznych, czyli rafinowany). To wszystko powoduje, że w naszym organizmie mamy prozapalne kwasy omega 6 w nierównowadze z kwasami omega 3. Taka nierównowaga prowadzi do wielu chorób oraz przedwczesnego starzenia się organizmu.
Co powoduje nierównowaga kwasów tłuszczowych w organizmie
Nadmiar tłuszczy omega 6 w stosunku do kwasów omega 3 i 6 może się przyczynić m.in. do zapalenia tętnic, rozwoju cukrzycy, chorób stawów, uszkodzenia mózgu, nadciśnienia, chorób serca, i wielu innych schorzeń łącznie z nowotworami.
Kwasy omega 6 obecnie dominują w zachodnim stylu żywienia. Wszystkie fast foody, restauracje, bary i stołówki stosują do smażenia właśnie wysoko przetworzone tuszce (trans) z wysoką zawartością kwasów omega 6.
Niestety polityka państwa nam nie pomaga w osiągnięciu zdrowia i wprowadza przepisy zakazujące stosowania zdrowszych tłuszczy jak np. smalec czy łój, zmuszając całą branżę gastronomiczną do stosowania najmniej korzystnych tłuszczy (olej rzepakowy, frytura, margaryna).
Młodzież i dzieci spożywająca w stołówkach szkolnych wysoko przetworzone kwasy omega 6 jest zagrożona stanami zapalnymi, co za tym idzie słabą odpornością organizmu i dalszymi konsekwencjami zdrowotnymi.
Spożywanie tak dużych ilości tych kwasów zawsze prowadzi do stanów zapalnych w organizmie.
Gdzie znajdziemy kwasy omega 6
Czytając składniki produktów, tłuszcze bogate w kwasy omega 6 znajdziemy w: praktycznie 99% gotowych ciastek, gotowych sosach, słodyczach, chlebie, pieczywie tzw. francuskim, niektórych serach żółtych, gotowych deserach, majonezie, kremach, lodach, chipsach, paluszkach, chrupkach, olejach np. sojowym, rzepakowym, kukurydzianym, z nasion bawełny, słonecznikowy, z pestek winogron i wielu innych produktach spożywczych.
Czy rzeczywiście oleje roślinne są szkodliwe?
Tłuszcze roślinne są bogatym źródłem kwasów omega 6, których nasz organizm potrzebuje, ponieważ ta grupa tłuszczy (LA wielonienasycony kwas tłuszczowy linolowy) nie może być wyprodukowana przez nasz organizm i musi być przyjmowana z pożywieniem.
Problem polega na tym, że przemysł spożywczy, aby uniknąć szybkiemu utlenianiu (jełczeniu) się tłuszczu co powoduje m.in. nieprzyjemny zapach, poddaje go obróbce chemicznej otrzymując rafinowane i utwardzane tłuszcze bez żadnych wartości odżywczych a wręcz bardzo szkodliwe dla zdrowia.
Olej roślinny powinien być tłoczony powoli, aby nie przekraczać temperatury 40 stopni. (pod wpływem wysokiej temperatury traci swoje odżywcze właściwości). Taki olej powinien być świeży. Nie powinien stać długo w lodówce. Najlepiej zamawiać sobie taki olej na bieżąco w małych pojemnikach (każdorazowe otwieranie butelki utlenia olej) z małej olejarni.
Równowaga kwasów omega
Nasz organizm, aby utrzymać równowagę, potrzebuje tłuszczy z każdej grupy.
Dopóki spożywamy je w równowadze, nie są one szkodliwe, a wręcz działają silnie przeciwzapalnie. Jeżeli mamy w organizmie właściwe proporcje tych kwasów wtedy nam nie szkodzą.
Nasza zachodnia dieta jest bardzo uboga w kwasy omega 3 i 9 a bogata w kwasy omega 6 i to w dodatku tej najgorszej jakości. Średnio Amerykanin zjada o 25% więcej kwasów omega 6 w stosunku do omegi 3. Ponieważ w ostatnich 20 latach europejska dieta zmieniła się i upodobniła do amerykańskiej, możemy śmiało uznać, że niewiele odbiegamy w proporcjach kwasów omegi 3 do 6 od Amerykanina.
Korzyści ze spożywania kwasów z grupy omega 3 i 6 w odpowiednich proporcjach
likwidacja stanów zapalnych a co za tym idzie:
– wzrost energii
– mniej nowotworów
– mniej osteoporozy
– mniej problemów hormonalnych
– mniej cukrzycy
– mniej zmarszczek
– mniej braku koncentracji
– mniej Alzheimera
– mniej poronień
– mniej przewlekłego zmęczenia
– mniej zaburzeń pamięci (lepsza koncentracja)
– mniej zakrzepów krwi
Najistotniejsze jest, aby kupowane przez nas tłuszcze były najwyższej jakości.
Co robić, aby być zdrowym i myślącym człowiekiem
Aby być zdrowym, należy przede wszystkim unikać 8 przyczyn stanów zapalnych.
Oczywiście nie mamy wpływu bezpośredniego na złych ludzi, którzy celowo nas trują przez okłamywanie (nieprawdziwe informacje na etykietach) czy opryski z samolotów.
Mamy natomiast wpływ na swoje zakupy. Możemy na przykład utworzyć grupy w swoich miejscowościach i kupować żywność bezpośrednio u rolnika, który przestrzega zasad uprawy biologicznie czystej.
Możemy nie kupować zatrutej żywności w wielkich sklepach.
Możemy spożywać najwyższej jakości tłuszcze, bo takie są już w Polsce osiągalne (przynajmniej te z grupy omega 6).
Możemy uzupełnić dietę suplementami, ale i tu należy wybrać suplementy najwyższej jakości. W Polsce również takie suplementy są dostępne.
Kwasy tłuszczowe omega 3 firmy Zinzino są bardzo wysokiej jakości. Firma z olbrzymią dbałością podchodzi do klienta, umożliwiając przeprowadzenie testu z krwi poziomu aż 11 kwasów tłuszczowych. Badanie daje możliwość skontrolowania stanu i funkcji błony komórkowej co jest najistotniejsze w ochronie organizmu przed stanami zapalnymi.
Odsłony: 11