olej z rokitnika

Olej z rokitnika, znany także jako „złoto Syberii”, to prawdziwy skarb wśród naturalnych produktów o właściwościach pielęgnacyjnych i leczniczych. Jego wyjątkowe działanie odżywcze i regenerujące sprawia, że znajduje zastosowanie zarówno w tradycyjnej medycynie, jak i współczesnej kosmetologii. Dzięki bogactwu witamin, antyoksydantów oraz kwasów tłuszczowych, olej ten jest idealnym wsparciem dla zdrowia i urody, które łatwo można włączyć do codziennej pielęgnacji. W artykule przyjrzymy się, jak może on wspierać kondycję skóry, włosów oraz ogólne samopoczucie, a także jak zastosować go w domowym zaciszu.

Olej z rokitnika pozyskanie.

Olej z rokitnika pozyskuje się zarówno z nasion, jak i owoców tej rośliny. Choć oba rodzaje pochodzą z tego samego źródła, każdy ma nieco inne właściwości. O zaletach oleju z rokitnika wiedziano już w starożytności – zapiski sprzed ponad 5000 lat z Tybetu i Chin potwierdzają, że był stosowany zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Już wtedy doceniano jego zdolność do regeneracji skóry i nabłonków, wspomagania układu pokarmowego oraz ochrony przed promieniowaniem słonecznym. Mimo dzisiejszej wiedzy na temat jego skuteczności, olej z rokitnika wciąż jest zbyt rzadko wykorzystywany. Czas to zmienić.

Olej z rokitnika właściwości zdrowotne.

Rokitnik to prawdziwy fenomen w świecie roślin – dostarcza oleju nie tylko z nasion, ale także z owoców. Co więcej, niektórzy wyróżniają jeszcze trzecią frakcję tego naturalnego skarbu – olej z wytłoków. Najbardziej fascynujące jest to, że każdy z tych olejów ma swoje unikalne, choć zawsze korzystne dla zdrowia właściwości. Naukowe badania potwierdzają, że olej z nasion wykazuje działanie:

  • przeciwmiażdżycowo,
  • przeciwnowotworowo,
  • antyoksydacyjne,
  • wspomaga procesy regeneracyjne (stymuluje i podtrzymuje gojenie się ran, odnowę skóry, porost włosów),
  • zapobiega atopowym zapaleniom skóry i uszkodzeniom błon śluzowych;
  • chroni komórkę przed niedotlenieniem,
  • działa przeciwwysiękowo,
  • ochrania drogi oddechowe przed ditlenkiem siarki;

Olej z nasion rokitnika wykazuje działanie przeciwbakteryjne, szczególnie skuteczne wobec bakterii Escherichia coli. Choć E. coli naturalnie występuje w ludzkim organizmie, w przypadku zaburzenia równowagi wewnętrznej może stać się poważnym zagrożeniem dla zdrowia, a nawet życia. Olej pozyskiwany z owoców również działa przeciwmiażdżycowo, a dodatkowo ma właściwości przeciwcukrzycowe – obniża zbyt wysoki poziom insuliny we krwi, zmniejszając hiperinsulinemię.

Podobnie jak olej z nasion, wspomaga gojenie ran skórnych i regenerację błon śluzowych, a także wspiera układ sercowo-naczyniowy, zapobiegając chorobie wieńcowej. Badania potwierdziły również, że mieszanka olejów z nasion, owoców i wytłoków rokitnika wykazuje liczne korzystne właściwości.

  • znakomicie wspomaga walkę z odleżynami;
  • wspomaga walkę z nużeńcem – pasożytem skóry i mieszków włosowych;
  • stymuluje odporność i procesy rewitalizujące w skórze i nabłonkach, ponieważ sprzyja produkcji nowych zasobów kolagenu – głównego białka skóry i nabłonków;
  • jest nieoceniony do leczenia skutków choroby popromiennej i oparzeń słonecznych;
  • warto stosować go na odmrożenia i przeciw starzeniu się skóry;
  • sprzyja detoksykacji organizmu i nasycaniu tkanek witaminami A, C, E i B;
  • wykazuje silne działanie antyutleniające.
Olej z rokitnika właściwości.
Owoce rokitnika

Co zawiera olej z rokitnika?

Wymienione wyżej wszechstronne właściwości oleju z rokitnika to zasługa jego składu. Zawiera on bowiem:

  • mnóstwo kwasów tłuszczowych – prawie 90% frakcji stanowią bezcenne dla organizmu wielonienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT);
  • wiele witamin o działaniu antyutleniającym, w tym A, C, E oraz witaminy K, z grupy B, kwas foliowy – szczególnie dużo witaminy E jest w oleju otrzymywanym z wytłoków, tokoferoli może być w tej frakcji nawet pięciokrotnie więcej niż w oleju z miąższu i trzykrotnie więcej niż w oleju z nasion;
  • karotenoidy – to jedna z najcenniejszych frakcji oleju z rokitnika; jest ich aż ponad 2100 mg na 100 g oleju pozyskanego z miąższu owoców (to bardzo dużo);
  • sole mineralne;
  • fitosterole – jest ich szczególnie dużo w oleju z nasion;
  • cukry;
  • garbniki.

Olej z rokitnika możemy samodzielnie pozyskać, o czym piszemy w  drugiej części artykułu lub zakupić gotowy w sklepie, lub zielarni.

Views: 5

Podobne wpisy