olej z rokitnika

Olej z rokitnika, często określany mianem “złota Syberii”, jest prawdziwym skarbem wśród naturalnych produktów pielęgnacyjnych i leczniczych. Jego unikalne właściwości odżywcze i regenerujące sprawiają, że jest on ceniony zarówno w medycynie tradycyjnej, jak i nowoczesnej kosmetologii. Bogaty w witaminy, antyoksydanty i kwasy tłuszczowe, olej ten stanowi esencję zdrowia i urody, którą możemy włączyć do naszej codziennej rutyny. W poniższym artykule przyjrzymy się bliżej, jak olej z rokitnika może przyczynić się do poprawy kondycji naszej skóry, włosów i ogólnego samopoczucia, a także jak możemy go wykorzystać w domowych warunkach.

Olej z rokitnika pozyskanie.

Olej z rokitnika Pozyskuje się zarówno z nasion rokitnika, jak i z owoców. Co ciekawe, choć oleje te pochodzą z jednej rośliny, to każdy z nich ma właściwe sobie działanie. O wspaniałych właściwościach oleju z rokitnika wiedziano już w starożytności – ponad 5000 lat temu. Wspominają o tym zapisy w dawnych materiałach pochodzących z Tybetu i Chin. Już wtedy na tamtym obszarze olej z rokitnika wykorzystywany był zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. I już wtedy wiedziano, że roślina ta znakomicie regeneruje skórę i nabłonki, a także wspomaga układ pokarmowy i świetnie chroni przed działaniem promieni słonecznych. Obecnie, kiedy znamy już tajniki skuteczności tego wspaniałego naturalnego produktu, wciąż za rzadko po niego sięgamy. Pora to zmienić.

Olej z rokitnika właściwości zdrowotne.

Rokitnik ma niezwykłą dla roślin właściwość – dostarcza oleju nie tylko z nasion, ale również z owoców. Niektórzy wyróżniają jeszcze jedną frakcję tego skarbu natury – olej z wytłoków. Najciekawsze, że każdy z tych olejów wykazuje inne, swoiste, ale zawsze korzystne dla zdrowia działanie. Dotychczas potwierdzono w badaniach naukowych, że olej z nasion działa:

  • przeciwmiażdżycowo,
  • przeciwnowotworowo,
  • antyoksydacyjne,
  • wspomaga procesy regeneracyjne (stymuluje i podtrzymuje gojenie się ran, odnowę skóry, porost włosów),
  • zapobiega atopowym zapaleniom skóry i uszkodzeniom błon śluzowych;
  • chroni komórkę przed niedotlenieniem,
  • działa przeciwwysiękowo,
  • ochrania drogi oddechowe przed ditlenkiem siarki;

Olej z nasion rokitnika wykazuje także aktywność przeciwbakteryjną  i świetnie radzi sobie z bakterią Escherichia coli, która wprawdzie normalnie bytuje w ludzkim organizmie, ale w przypadku zaburzenia wewnętrznej równowagi może stać się poważnym zagrożeniem dla zdrowia, a nawet i życia;
olej pozyskiwany z owoców również wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe, ale dodatkowo jeszcze działa przeciwcukrzycowo, ponieważ zmniejsza hiperinsulinemię, czyli obniża zbyt wysoki poziom insuliny we krwi. Podobnie do oleju otrzymywanego z nasion działa leczniczo na rany skóry i uszkodzenia błon śluzowych, a dodatkowo leczy choroby sercowo-naczyniowe i działa profilaktycznie, zapobiegając chorobie wieńcowej serca.
W badaniach udało się też potwierdzić, że olej z wszystkich części rokitnika  (jako mieszanina olejów z nasion, owoców i wytłoków) ma także właściwości:

  • znakomicie wspomaga walkę z odleżynami;
  • wspomaga walkę z nużeńcem – pasożytem skóry i mieszków włosowych;
  • stymuluje odporność i procesy rewitalizujące w skórze i nabłonkach, ponieważ sprzyja produkcji nowych zasobów kolagenu – głównego białka skóry i nabłonków;
  • jest nieoceniony do leczenia skutków choroby popromiennej i oparzeń słonecznych;
  • warto stosować go na odmrożenia i przeciw starzeniu się skóry;
  • sprzyja detoksykacji organizmu i nasycaniu tkanek witaminami A, C, E i B;
  • wykazuje silne działanie antyutleniające.
Olej z rokitnika właściwości.
Owoce rokitnika

Co zawiera olej z rokitnika?

Wymienione wyżej wszechstronne właściwości oleju z rokitnika to zasługa jego składu. Zawiera on bowiem:

  • mnóstwo kwasów tłuszczowych – prawie 90% frakcji stanowią bezcenne dla organizmu wielonienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT);
  • wiele witamin o działaniu antyutleniającym, w tym A, C, E oraz witaminy K, z grupy B, kwas foliowy – szczególnie dużo witaminy E jest w oleju otrzymywanym z wytłoków, tokoferoli może być w tej frakcji nawet pięciokrotnie więcej niż w oleju z miąższu i trzykrotnie więcej niż w oleju z nasion;
  • karotenoidy – to jedna z najcenniejszych frakcji oleju z rokitnika; jest ich aż ponad 2100 mg na 100 g oleju pozyskanego z miąższu owoców (to bardzo dużo);
  • sole mineralne;
  • fitosterole – jest ich szczególnie dużo w oleju z nasion;
  • cukry;
  • garbniki.

Olej z rokitnika możemy samodzielnie pozyskać, o czym piszemy w  drugiej części artykułu lub zakupić gotowy w sklepie, lub zielarni.

Visits: 6

Similar Posts