Przepis ma wino piołunowe, które pomaga naturalnie wzmocnić układ odpornościowy, trawienny i…odrobaczenie Oto łatwy przepis dla Ciebie.
Przepis na wino piołunowe św. Hildegardy
Przepis jest bardzo krótki i prosty, ale prozdrowotne efekty stosowania winka stanowią bardzo długą listę.
Już średniowieczna lekarka i mistyczka Hildegarda z Bingen tak oto pisze o winie z piołunem.
„Wino z piołunu usunie z ciebie osłabienie nerek i czarna żółć, rozjaśni oczy, wzmocni serce i nie dopuści, aby rozchorowały się Twoje płuca. Ono rozgrzewa żołądek, jelita, oczyszcza wnętrzności i zapewnia dobre trawienie”
A więc do dzieła.
Wino piołunowe. Składniki:
- sok z bylicy piołun 60 ml
- białe wino 1 litr
- miód 15 dag
- opcjonalnie przyprawy takie jak: cynamon, jałowiec, imbir, anyż, kardamon, kilka sztuk jagody jałowca
Bylica piołun główny składnik wina piołunowego
Wino piołunowe jak zrobić:
- Do podgrzanego wina / wino powinno być wrzące, ale nie gotujące się/ dodajemy przyprawy oraz sok z piołunu.
- Zamiast soku możemy dodać roztarty w moździerzu piołun lub/ do roztartego piołunu dodać trochę wina, dobrze wymieszać, a następnie przez gazę odcisnąć sok.
- Po ostygnięciu wina do temp ok. 40°C dodajemy miód.
- Całość zostawiamy na 14 dni. Po tym czasie winko przecedzamy i zlewamy do wyparzonych butelek.
Już prawie gotowe wino piołunowe.
Piołun właściwości i jak stosować:
Profilaktycznie co drugi dzień 30 minut przed śniadaniem jeden kieliszek likierowy
W problemach trawiennych można stosować winko przed każdym posiłkiem do czasu ustąpienia zaburzeń trawiennych.
A oto już gotowy piołun do picia na pasożyty
Hits: 8