Reishi Ling Zhi ganoderma

Reishi Ling Zhi działanie w tradycyjnej medycynie chińskiej polega na uspokojeniu serca i ducha. Współczesna fitoterapia docenia jego właściwości przeciwnowotworowe. Ale dzisiaj skoncentrujemy się na dokładniejszym zbadaniu właściwości grzyba Reishi Ling Zhi, tak jak są one postrzegane i wykorzystywane w chińskiej medycynie. Ten grzyb jest rekomendowany w syndromach (termin używany w diagnostyce tradycyjnej medycyny chińskiej TMC) związanych z sercem, płucami, krwią oraz nadmiernym śluzem. Dla lepszego zrozumienia przez europejskiego czytelnika, przedstawię cele stosowania Reishi Ling Zhi w TMC oraz to, jakie korzyści zdrowotne pragniemy uzyskać, stosując ten grzyb w celu leczenia czy łagodzenia objawów.

Cel stosowania Ling Zhi: Uspokoić serce i ducha

Objawy:

  • szybkie męczenie się
  • kołatanie serca
  • niepokój
  • stany lękowe
  • słaba koncentracja
  • osłabiona pamięć
  • bezsenność

Ling Zhi działa dość mocno i przynosi efekty oczywiście przy odpowiednich dawkach.

Cel stosowania Ling Zhi: Odblokować płuca

Objawy:

  • kaszel
  • astma
  • duszności pod wpływem wysiłku
  • utrudniony oddech
  • uporczywy kaszel

W odpowiednich dawkach, Ling Zhi działa dość intensywnie i przynosi widoczne efekty

Cel stosowania Ling Zhi: Udrożnić śluz w płucach

Objawy:

  • wilgotny kaszel
  • rzężenie śluzu w oskrzelach
  • silny kaszel z dużą ilością plwociny
  • język pokryty grubym kleistym nalotem

W tych przypadkach Ling Zhi działa słabo stosowany jest tylko wspomagająco.

Cel: Odżywić i uzupełnić krew

Objawy:

  • zmęczenie
  • osłabienie kończyn i lędźwi
  • bóle głowy
  • osłabiony wzrok
  • zawroty głowy
  • drażliwość psychiczna

W tych przypadkach Ling Zhi działa również słabo.

Jak widać w TMC (tradycyjnej medycynie chińskiej), Ling Zhi stosuje się przede wszystkim w problemach płuc i serca. W starej chińskiej farmakopei pisano, że grzyb Ling Zhi używany regularnie „zmniejsza ciężar ciała- zwiększa długość życia” Może dlatego, że dzisiaj już wiemy o jego wspaniałych  właściwościach odtruwających wątrobę.

Japońska tradycyjna medycyna mocniej skupiła się na tym rzadko występującym w naturze grzybie. To właśnie nazwa japońska tego grzyba Reishi przyjęła się najpowszechniej na świecie.W Japonii poleca się  stosowanie reishi w chorobach wątroby, hipertonii, artretyzmu, wrzodów żołądka, astmie, przewlekłego zapalenia wątroby.

Reishi Ling Zhi ganoderma
Grzybek Reishi ganoderma w naturze

Zachodnie spojrzenie na grzyba Reishi-Ling Zhi

Zachodnia cywilizacja ma ogromną potrzebę przebadania wszystkich „składników” danej rośliny, aby dogłębnie zrozumieć jego działanie. Nie należy tego oceniać, ponieważ w takiej kulturze żyjemy. Podejście całościowe, holistyczne do człowieka i rośliny zostało niemal całkowicie wyeliminowane. Korzystamy z nowoczesnych laboratoriów i wyspecjalizowanych naukowców. Dzięki wnikliwym badaniom nad reishi możemy dzisiaj potwierdzić to, co wiedzieli 4 tysiące lat temu Chińczycy i Japończycy.

Ling Zhi to 150 polisacharydów oraz triterpeny

Wśród całego bogactwa składu chemicznego Reishi ma ponad 150 wyizolowanych polisacharydów. To taki rodzaj cukrów złożonych (węglowodanów), które w świecie roślin pełnią funkcję budulcową, jak i zapasową.Triterpeny natomiast w roślinach pełnią funkcję ochronną przed atakiem owadów i drobnoustrojów. Szczególnie cenny w reishi jest polisacharyd beta -glukan.Grzyby reishi są bogate między innymi w magnez, wapń, cynk, żelazo, ryboflawina (witamina B2) i kwas askorbinowy. Dla większości ludzi te składniki i nazwy są niezrozumiałe, więc co to oznacza?Reishi ma właściwości wzmacniające na Twój układ odpornościowy. Polisacharydy regulują ciśnienie krwi, poziom cukru, obniżają stężenie cholesterolu.Reishi  ma właściwości przeciwnowotworowe, regulujące układ hormonalny, wzmacniające pracę serca i płuc.

 Ling Zhi Sposób użycia i przeciwwskazania

W medycynie chińskiej ustala się indywidualną (w zależności od przypadku chorobowego) dawkę dzienną i może ona być bardzo zróżnicowana, ponieważ waha się od 3 do 15 gramów. Wysuszony i rozdrobniony surowiec gotuje się ok. 20 minut.Medycyna zachodnia nie kwalifikuje Reishi jako lek.  Najczęściej jest sprzedawany w postaci proszku lub  kapsułek jako suplement diety. Ze względu na brak przeciwwskazań dawki nie są ściśle określone.  Producenci mają indywidualne zalecenia stosowania ich produktu.Jeżeli nie skonsultowałeś stosowania grzyba reishi z zielarzem medycyny chińskiej, a wystąpiły u ciebie takie objawy jak: zawroty głowy, suchość śluzówek, zaparcia, biegunki, nudności czy krwawienia z nosa to znaczy, że w danym momencie potrzebujesz czegoś innego i reishi nie  jest dla Ciebie wskazany.

 

 Materiały źródłowe:

“Materia medica” dr T. Błaszczyk,

“Grzyby lecznicze” T. Isokauppila 

http://www.czytelniamedyczna.pl/3829,ganoderma-lucidum-grzyb-o-cennych-wlasciwosciach-farmakologicznych.html

Visits: 8

Similar Posts