Właściwości miedzi a zdrowie człowieka: tajemnice metalu o potężnym wpływie na nasz organizm

Właściwości miedzi a zdrowie człowieka: tajemnice metalu o potężnym wpływie na nasz organizm

Mimo że niewiele się mówi o właściwościach miedzi w kontekście ludzkiego zdrowia, ten metal odgrywa kluczową rolę w wielu aspektach naszego funkcjonowania. Niedobory czy nadmiary miedzi w organizmie mogą prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Starożytni doceniali właściwości miedzi, wykorzystując miedziane naczynia ze względu na ich zdolność do zwalczania bakterii i wirusów. Woda przechowywana w takich…

Kurozato – cukier z Japonii: tajemnice jego właściwości

Kurozato – cukier z Japonii: tajemnice jego właściwości

Kiedy myślisz o cukrze, pewnie widzisz białe kryształki lub brązowy proszek. Ale co powiesz na czarny cukier? Zapraszam do świata Kurozato – tajemniczego składnika z odległej wyspy Okinawa, który nie tylko smakuje wyjątkowo, ale również skrywa w sobie zdrowotne sekrety nieosiągalne dla jego popularniejszych kuzynów. Ten niezwykły produkt, choć może wydawać się egzotyczną nowością, ma…

Kwasy omega 3 polifenole synergia doskonała dla zdrowia

Kwasy omega 3 polifenole synergia doskonała dla zdrowia

Jakie kwasy tłuszczowe należy spożywać, aby mieć naprawdę dobre zdrowie i wysokie IQ? Nie jest prawdą, że wszystkie kwasy tłuszczowe omega, są kwasami niezbędnymi. Nie jest też prawdą, że wszystkie warto spożywać w dużych ilościach. Natomiast udowodnionym naukowo faktem, jest między innymi to, że kwasy omega 3 stabilizowane odpowiedniej jakości polifenolami sprawiaja ze nasza dieta…

Dlaczego Dieta Przeciwzapalna Jest Taka Ważna dla Twojego Zdrowia?

Dlaczego Dieta Przeciwzapalna Jest Taka Ważna dla Twojego Zdrowia?

Dieta przeciwzapalna jest absolutnie konieczna dla zdrowia organizmu. Dlatego niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe w odpowiednich proporcjach omega 3 do omega 6, polifenole i beta glukany 1,3/1,6 powinny wrócić do naszej diety. Tylko wtedy uda nam się dożyć w zdrowiu do późnych lat i… umrzeć tylko ze starości, a nie z powodu stanu zapalnego, raka lub…

Tryptofan w jedzeniu a wytwarzanie serotoniny.

Tryptofan w jedzeniu a wytwarzanie serotoniny.

Powiedzenie, że dobre jedzenie wprawia w dobry nastrój, jest prawdziwe – co udowodniono naukowo.Okazuje się bowiem, że tryptofan w jedzeniu jest odpowiedzialny aż za 95% wytwarzanej w jelitach  serotoniny, czyli neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za dobre samopoczucie. Co więcej – nawet jeśli tryptofanu w diecie będzie pod dostatkiem, to bez dobrego składu jelitowej mikroflory i odpowiedniego pH…

Jaki cukier wybrać? Krótki przewodnik po rodzajach i zastosowania.

Jaki cukier wybrać? Krótki przewodnik po rodzajach i zastosowania.

Cukier – ten biały proszek, który od wieków słodzi nasze życie, może być równie szkodliwy, jak i pożądany. W dobie wszechobecnych informacji o negatywnym wpływie rafinowanego cukru na zdrowie, często stajemy przed dylematem: jaki cukier wybrać, aby cieszyć się słodyczą bez obaw o konsekwencje? Czy bezpiecznym rozwiązaniem będzie cukier trzcinowy, ksylitol, miód, a może stewia…

Cukier a Zdrowie: Odkryj Ukryte konsekwencje słodkich przyzwyczajeń

Cukier a Zdrowie: Odkryj Ukryte konsekwencje słodkich przyzwyczajeń

Kto z nas nie ulega słodkiej pokusie? Jest coś nieodparcie przyjemnego w dzieleniu się ciastkiem, które rozpływa się w ustach, z kimś, kto sprawia, że nasze serce bije szybciej. To chwile, które pamiętamy, które chcemy celebrować i powtarzać. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, jaka jest druga strona tej słodkiej monety? W tych krótkich momentach rozkoszy…

Olej rokitnikowy jak stosować.

Olej rokitnikowy jak stosować.

Olej z rokitnika może być stosowany zewnętrznie lub wewnętrznie – niezależnie od sposobu aplikacji działa znakomicie, w szczególności na skórę i nabłonki. Poznajcie sprawdzone przez pokolenia przepisy, jak stosować olej rokitnikowy– dla zdrowia i urody. Olej rokitnikowy jak stosować i na co pomaga. Więcej na temat składu oleju rokitnikowego i jego właściwościach zostało już napisane…

Dlaczego warto jeść kiszonki.

Dlaczego warto jeść kiszonki.

Kiszonki, czyli fermentowana żywność nie jest ani wynalazkiem ludzi, ani nowością. Jest to naturalnie występujące zjawisko w przyrodzie trwające już tysiące lat. Ludzie zauważyli to zjawisko i zaczęli stosować do użytku domowego w celu przedłużenia trwałości pożywienia. Co można kisić? Poddawać kiszeniu (fermentacji beztlenowej) możemy praktycznie wszystkie warzywa i wiele owoców z wyjątkiem tych z…

Bezpieczna głodówka lecznicza wprowadzenie

Bezpieczna głodówka lecznicza wprowadzenie

Każda głodówka lecznicza ma na celu oczyszczenie jelit, dlatego może spowodować bardzo korzystną reorganizację w metabolizmie człowieka – pod kilkoma warunkami. Aby osiągnąć pożądane efekty, należy przestrzegać zasad bezpieczeństwa, które zapewniają kontrolę nad procesem oraz minimalizują ryzyko ewentualnych powikłań. Ważne jest, aby każdy taki proces był przeprowadzany pod nadzorem doświadczonego specjalisty, który pomoże dostosować czas…