Kawior przysmak nie tylko dla zdrowia

Kawior przysmak nie tylko dla zdrowia

Kawior, czyli solona ikra ryb, to luksusowy produkt spożywczy, ale także znakomite wspomaganie zdrowia. Jest lepszy niż niejeden apteczny suplement diety, a zawartość cennych składników pokarmowych zadziwia. Udowodniono, że już jedna łyżeczka dziennie tego specjału wystarczy, aby zdecydowanie zmniejszyć ryzyko choroby oczu czy serca i spowolnić starzenie się skóry. Jak to możliwe?   Właściwości kawioru…

Jemioła na 5 sposobów. Wino, nalewka, ocet, macerat…

Jemioła na 5 sposobów. Wino, nalewka, ocet, macerat…

Z ziela jemioły można sporządzić macerat, nalewki, octy, maści. Warto poświecić trochę czasu na zrobienie sobie takiej mikstury, zwłaszcza że, jemioła ma działanie przeciwmiażdżycowe, żółciopędne, rozkurczowe, wzmacniające, pobudzające przemianę materii, moczopędne.   Macerat z jemioły Maceratio Visci. W tym celu najlepiej świeże ziele przemielić przez maszynkę. Uwaga! Zioło twarde i włókniste, odradzam użycie maszynki do…

Ocet rodzaje zastosowanie i właściwości dla zdrowia

Ocet rodzaje zastosowanie i właściwości dla zdrowia

Na półkach sklepowych możemy zobaczyć różne rodzaje octu. Jest ocet spirytusowy, jabłkowy, ryżowy, winny czy dodatkami różnych ziół. Warto wiedzieć jednak, że nie każdy ocet służy naszemu zdrowiu.   Jakie są rodzaje octów? Ocet balsamiczny Jest długo leżakowany w beczkach (nawet 6 lat i dłużej) ma wyrazisty smak i jest mocno skoncentrowany, dlatego wystarczy tylko…

Ocet dla zdrowia.Doskonały dla każdego żywy suplement diety

Ocet dla zdrowia.Doskonały dla każdego żywy suplement diety

Czy wiesz, że ocet pobudza przemianę materii, uelastycznia wszystkie tkanki, rozrzedza krew, wspiera tworzenie trawiennych enzymów i działa antybakteryjnie? Stosowany powszechnie przez naszych przodków, dziś powraca do łask.   Historia Octu. Ocet i wino przenikają się wzajemnie w wielu pismach historycznych. Babilończycy, lekarzy nazywali „biegłymi w occie i oliwie”. Rzymianie otrzymywali ocet z moszczu winogronowego,…

Pszenica orkisz i gluten

Pszenica orkisz i gluten

Orkisz staje się (i dobrze) coraz bardziej modny i coraz śmielej wkracza do naszej kuchni. Wiele osób odkrywa go jako nowość, ale on nowy nie jest. Orkisz jest pradawnym zbożem odpornym na modyfikacje genetyczne, dlatego zachował swoja pierwotną formę. Pszenica orkisz to mąka bez glutenu. Orkisz to absolutnie fundamentalne zboże w medycynie Hildegardy z Bingen…

Piperyna co to jest i jak działa.

Piperyna co to jest i jak działa.

Pieprz czarny (Piper nigrum) jest stosowany nie tylko jako przyprawa, ale także w celach leczniczych lub jako środek konserwujący i w przemyśle perfumeryjnym. To, co jest najbardziej interesujące w pieprzu to jego ostry smak. Tą ostrość zawdzięcza alkaloidowi o nazwie piperyna. Pieprz rodzaje i właściwości piperyny. Istnieje wiele odmian pieprzu o różnych kolorach i natężeniu…