Jezyna wlasciwosci

eżyna, czy jak niektórzy w różnych zakątkach naszego kraju wolą ją nazywać – ostrężnica, ostrężyna, czernica czy ożyna, to owoc, który choć coraz mniej popularny w naszych sklepach, wciąż skrywa w sobie bogactwo smaku i zdrowotnych korzyści. Znana i ceniona od wieków, dziś bywa niesłusznie pomijana na rzecz bardziej komercyjnych owoców. A przecież jeżyna należy do tej samej rodziny co uwielbiana przez wielu malina. Jej dzikie krzewy można spotkać w leśnych zakamarkach, na słonecznych łąkach czy przy nasypach kolejowych. Ale dlaczego warto po nią sięgać i jakie tajemnice skrywa w sobie ten nieco zapomniany owoc? Zapraszam do odkrywania

Jeżyna Owoce, liście, pędy….

Dojrzałe owoce jeżyny  mają wspaniały smak słodko- kwaśny. Najsmaczniejsze są te dziko rosnące.
W polskiej fitoterapii owoce w postaci naparów z suchych owoców stosuje się zamiast malin w stanach gorączkowych.

W TMC (tradycyjna medycyna chińska) owoc jeżyny stosowano w leczeniu biegunki, anemii i częstomoczu. Jeżyna również wspomaga organizm w wydalaniu toksyn z organizmu.

Kubek jeżyn

Owoce jeżyny są bogate w witaminę C oraz sole mineralne, dlatego działają przeciwzapalnie.
Zjadając kubek świeżych owoców jeżyn, dostarczamy do naszego organizmu cenne składniki wzmacniające zdrowie.

Owoce mają najwięcej witaminy C, bo ok. 30 mg (kubek owoców). Oprócz witaminy C w owocach jeżyn znajdziemy w śladowych ilościach

  • prowitaminę A,
  • tiaminę,
  • ryboflawinę,
  • niacynę,
  • kwas foliowy,
  • luteinę,
  • witaminę E,
  • witaminę K
  • cholinę

oraz takie mikroelementy jak

  • potas,
  • magnez,
  • fosfor,
  • wapń,
  • mangan,
  • miedź,

Pomimo że są to śladowe ilości, przyswajalność jest wiele lepsza niż dawki sztucznej witaminy.

Bardziej cenione w zielarstwie są liście jeżyny, które najlepiej zbierać wczesną wiosną.
Liście mają działanie przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, przeciwbiegunkowe i przeciwbakteryjnie na przewód pokarmowy. Podobnie jak owoce mają właściwości detoksykacyjne. Usuwają toksyczne metabolity z organizmu wraz z moczem.

Jeżyna właściwości
Dojrzale owoce jeżyny

Jeżyna dla zdrowia i urody

Odwar z liści jeżyn zaleca się przy różnego pochodzenia schorzeniach jelit i żołądka.
Działają łagodnie napotnie, moczopędnie, regulują przemianę materii i przynoszą ulgę w chorobach reumatycznych.
Najczęściej liście jeżyny stosuje się w mieszankach z innymi ziołami w stanach gorączkowych, bólach brzucha, wzdęciach, niestrawności i biegunce.

Jeżyna dla urody

Zewnętrznie liście jeżyny stosuje się do przemywań skóry trądzikowej i wyprysku.
Kąpiele z dodatkiem odwaru z liści jeżyn łagodzą swąd skóry.

Wyciąg z owoców jeżyn

Wyciąg z jeżyn ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. W badaniach  nad wyciągiem z jeżyn wykazano, że ten naturalny ekstrakt jest obiecującym środkiem pomocniczym w zapobieganiu i leczeniu  zakażeń przyzębia.

Szersze obserwacje sugerują, że wyciąg z jeżyn (BBE) wykazuje działanie nie tylko przeciwzapalne i przeciwwirusowe, ale również przeciwnowotworowe.

Materiały źródłowe:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3540108/

https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show?n1=%7BQv%3D1%7D&fgcd=&man=&lfacet=&count=&max=25&sort=f&qlookup=&offset=50&format=Full&new=&rptfrm=nl&ndbno=09042&nutrient1=315&nutrient2=&nutrient3=&subset=0&totCount=298&measureby=m

A. Ożarowski, W. Jaroniewski „Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie”,

Ł. Łuczaj „Dzika kuchnia”,

P. Pitchford „ Odżywianie dla zdrowia”,

T.Błaszczyk” Leczę ziołami chińskimi”

Views: 10

Podobne wpisy